Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 04 Σεπτεμβρίου 2013

Γερμανικές Εκλογές 2013

Οι πολιτικές ισορροπίες στο Βερολίνο, η προεκλογική ατζέντα, οι προσδοκίες και οι πιθανές επιπτώσεις από το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών. 

 

 

 

Οι γερμανικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2013 και ολοκληρώθηκαν με μεγάλο νικητή τον κεντροδεξιό συνασπισμό της Angela Merkel, Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU / CSU). Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν δυόμιση μήνες και κατέληξαν σε κυβέρνηση συνεργασίας CDU – SPD.
Στις εκλογές, οι Χριστιανοδημοκράτες συγκέντρωσαν 41,5%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), 25,7%, το κόμμα της Αριστεράς 8,6% και οι Πράσινοι 8,4%. Οι Φιλελεύθεροι (FDP) με ποσοστό 4,8% και το κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD), με 4,7% δεν κατάφεραν να εισέλθουν στην Βουλή καθώς δεν ξεπέρασαν το κατώτατο όριο εισόδου που είναι το 5%.  
 
Στις 22 Οκτωβρίου 2013 συγκροτήθηκε η νέα βουλή και ο Νόρμπερτ Λάμερτ επανεξελέγη πρόεδρός. 
Το γερμανικό σύνταγμα προβλέπει ότι το αργότερο 30 μέρες μετά τις εκλογές πρέπει να έχει συσταθεί σε σώμα η νέα βουλή και λόγω του γεγονότος ότι η νικήτρια των εκλογών Angela Merkel και οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είχαν βρει νέο κυβερνητικό εταίρο βάσει του γερμανικού Συντάγματος προβλέπεται ότι όσο δεν υπάρχει νέα κυβέρνηση παραμένει η παλιά παραμένει μέχρι να σχηματιστεί νέα. Η καγκελάριος και οι υπουργοί της είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους και η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με μια «κανονική».  
 
Στις 23 Οκτωβρίου 2013 ξεκίνησαν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με τους Σοσιαλδημοκράτες όπου συμμετείχαν 75 πολιτικά στελέχη, σε 12 ομάδες εργασίας. Έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στις 27 Νοεμβρίου 2013 επετεύχθη συμφωνία για τον μεγάλο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το σχέδιο κυβερνητικής συνεργασίας το SPD αποδέχεται τη γραμμή πλεύσης των Χριστιανοδημοκρατών στα ευρωπαϊκά θέματα, ενώ διατηρείται και εμβαθύνεται η ελληνογερμανική συνεργασία.
 
Τέλος ακολούθησε εσωκομματικό δημοψήφισμα στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες σχετικά με το αν αποδέχονται ή όχι την κυβερνητική συμφωνία με τους Χριστιανοδημοκράτες, όπου το 75,96% των συμμετεχόντων απάντησε καταφατικά στη συγκυβέρνηση.
 
Διαβάστε αναλυτικά το αφιέρωμα στις Γερμανικές Εκλογές
 

 

Ο πολιτικός χάρτης της Γερμανίας

 

Οι πρωταγωνιστές

Η "σιδηρά κυρία" της Γερμανίας και ο  "ευθύς κύριος Steinbruck

 

Αναλύσεις: Οι πιθανές επιπτώσεις

 

Δημοσκοπήσεις: Οι τάσεις στο εκλογικό σώμα   

 

Ειδήσεις: Οι τελευταίες εξελίξεις από την προεκλογική μάχη  

 


Η προεκλογική καμπάνια στο youtube

email