Ημ/νια δημοσίευσης: Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017

To σκάνδαλο που καθόρισε το αποτέλεσμα στην Αλαμπάμα

Μεγάλη ανατροπή στις εκλογές της Αλαμπάμα με τους Δημοκρατικούς να κερδίζουν για πρώτη φορά στην Πολιτεία από το 2008.

Η Αλαμπάμα εκλέγει δύο Γερουσιαστές στο ομοσπονδιακό νομοθετικό σώμα, τη Γερουσία, για θητεία έξι ετών. Μέχρι σήμερα τις δύο έδρες καταλάμβαναν δύο Ρεπουμπλικανοί. Πρώτος ο RichardShelby, ο οποίος επανεκλέγεται στη θέση αυτή από το 1986 και δεύτερος ο Jefferson (Jeff) B. Sessionsαπό το 1997. Στις εκλογέςπου διενεργήθηκαν τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου οδήγησε η παραίτηση του J. B. Sessions από το αξίωμα του Γερουσιαστή για να μετακινηθεί στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου DonaldTrump. 

Μετά τις καθιερωμένες εσωκομματικές διαδικασίες ανάδειξης υποψηφίων στην Πολιτεία επικράτησαν ο δικηγόρος DougJonesγια τους Δημοκρατικούς και ο δικαστής και πρώην Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα RoyMoore για τους Ρεπουμπλικανούς. Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν στη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας διάφορες κατηγορίες είδαν το φως της δημοσιότητας προς στο πρόσωπο του R. Moore. Οκτώ γυναίκες τον κατηγόρησαν για ανάρμοστη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση, κάποιες από τις οποίες ήταν ακόμη ανήλικες όταν υποστηρίζουν ότι έλαβαν χώρα τα περιστατικά[1][2][3].Ο υποψήφιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι δεν γνώριζε τις γυναίκες αυτές προσωπικά και δήλωνε πως επρόκειτο για μηχανορραφίες του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος εναντίον του[4]. Έρευνα η οποία διεξήχθη ωστόσο δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Mooreγνώριζε τα θύματα προσωπικά, καταρρίπτοντας τουλάχιστον το επιχείρημα της μη ύπαρξης σχέσης μεταξύ τους[5].

Η στάση του Ρεπουμπλικανικού κόμματος ήταν αρκετά κατακερματισμένη απέναντι στην υποψηφιότητα του R. Moore. Κάποια στελέχη πρότειναν να αποσυρθεί από τον εκλογικό αγώνα και αρνήθηκαν να τον στηρίξουν μετά το κύμα πληροφοριών για τις ανάρμοστες πράξεις του, μεταξύ αυτών και ο Γερουσιαστής της  Αλαμπάμα RichardShelby ο οποίος δήλωσε πως το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αξίζει έναν καλύτερο υποψήφιο. Ωστόσο αρκετά άλλα στελέχη τον υποστήριξαν, με σημαντικότερη την στήριξη από τον ίδιο τον Πρόεδρο D. Trump, προτάσσοντας την ανάγκη να διατηρήσουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία στη Γερουσία, με σκοπό να περάσουν οι προτάσεις για φορολογικές μεταρρυθμίσεις που έρχονταιστη διάρκεια του επόμενου έτους.Δεν ήταν όμως μόνο οι πολιτικοί εκείνοι που απέρριψαν τις κατηγορίες ενάντια στον Moore ως συκοφαντικές αλλά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, και ένα μεγάλο μέρος των ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Χωρίς να λείπουν και εκείνοι που δήλωναν πως ακόμα και αν οι κατηγορίες ευσταθούν θα του έδιναν την ψήφο τους[6][7].

Το τέλος του σκανδάλου και της επεισοδιακής αυτής εκλογής έληξε με την επικράτηση του DougJonesμε 49.9% έναντι 48.4%του RoyMoore[8].Με αποτέλεσμα η ισορροπία στη Γερουσία σήμερα να διαμορφώνεται σε 51-49, εν αναμονή των νέων πολιτειακών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν το 2018.

Η εξέλιξη αναδεικνύει την ευαισθησία του εκλογικού σώματος στις υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης από πολιτικά πρόσωπα.

 Το 2018 προβλέπεται δύσκολο για τους Ρεπουμπλικανούς που ετοιμάζουν περαιτέρω φορολογικές μεταρρυθμίσεις και χρειάζονται πολιτικούς εκπροσώπους να τις στηρίξουν. Αντίθετα, ανέλπιστα αισιόδοξο διαφαίνεται για τους Δημοκρατικούς που κερδίζοντας δύο ακόμη έδρες θα καταφέρουν να διαμορφώσουν  την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Αλόνα Τατάροβα

 

 

 [1]https://www.washingtonpost.com/investigations/woman-says-roy-moore-initiated-sexual-encounter-when-she-was-14-he-was-32/2017/11/09/1f495878-c293-11e7-afe9-4f60b5a6c4a0_story.html?utm_term=.13ba93cb5700

[2]https://www.theguardian.com/us-news/2017/nov/15/roy-moore-allegations-alabama-high-school-student

[3]http://abcnews.go.com/US/roy-moores-accusers-responses/story?id=51138718

[4]http://abcnews.go.com/Politics/roy-moore-sexual-misconduct-allegations-completely-false-malicious/story?id=51421150

[5]http://www.slate.com/articles/news_and_politics/politics/2017/11/the_mountain_of_evidence_against_roy_moore.html

[6]https://today.yougov.com/news/2017/12/07/issues-sexual-harassment-most-side-accusers/

[7]https://today.yougov.com/news/2017/11/22/little-tolerance-politicians-accused-sexual-harass/

[8]http://edition.cnn.com/election/2017/results/alabama-senate

email