Ημ/νια δημοσίευσης: Δευτέρα, 08 Ιανουαρίου 2018

Κυπριακές Εκλογές: Μιχάλης Μηνά

Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Μιχάλης Μηνά γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1964, είναι υιός του αποθανόντος Ανώτερου αστυνόμου Ανδρέα Μηνά εκ Αγροκηπιάς και της Ανδρομάχης(Μάχης) Θεοδούλου εκ Αγίου Ιωάννη Μαλούντας. Απέκτησε μια θυγατέρα, τη Ζωή Μηνά, η οποία είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Essexμε πτυχίο LLB. Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας ακολουθώντας των κλάδο των θετικών επιστημών. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Cyprus Collegeμε πτυχίο ΒΒΑ. Ακολούθως σπούδασε χρηματοοικονομικά επιπέδου ΜBA στο Finance University of Stirling στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Swiss Finance Institute στη Γενεύη όπου απέκτησε το CSMPB. Είναι εγκεκριμένος Ανώτατος Διευθυντής διαχείρισης κεφαλαίων από το CySEC. Διετέλεσε για αρκετό καιρό Διευθυντικό στέλεχος και Διοικητικός Σύμβουλος σε μεγάλες Κυπριακές εταιρείες εσωτερικού και εξωτερικού στο τομέα των χρηματοοικονομικών. Επίσης είναι μέλος του Φιλοαστυνομικού Συνδέσμου Κύπρου και του Association of MBA’s UK. Τέλος, από το 2015 είναι Πρόεδρος του νεοσύστατου εγκεκριμένου Κόμματος Δικαιοσύνης (Ο.Α.Δ) και δεν θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό αλλά τεχνοκράτη.

Προϊστορία στη Πολιτική
Η Οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης είναι ένα σχετικά νεοσύστατο πολιτικό κόμμα του οποίου η πιστοποίηση του έγινε στις 21 Αυγούστου το 2015, και επικεφαλής του είναι ο Μιχάλης Μηνά. Σκοπός της είναι η απόλυτη εφαρμογή της δικαιοσύνης και η ανάδειξη των υπαίτιων για την καταστροφή της Κύπρου. Υποστηρίζουν μια μη κομματική πολιτική καθώς και την στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων ατόμων. Με την εγγραφή του κόμματος στους εκλογικού καταλόγους τον περασμένο Οκτώβρη, προέκυψε ένα σημαντικό ζήτημα – αυτό της αύξησης τους εκλογικού ορίου – κάτι που θορύβησε πολύ τα μικρά κόμματα αφού τους δημιουργούσε ένα τεράστιο εμπόδιο εισδοχής. Σύμφωνα λοιπόν με τις τροποποιήσεις, το εκλογικό όριο διπλασιάστηκε και από το 1,8% έφτασε στο 3,6% σε σχέση με τη δεύτερη κατανομή και από 3,6% σε 7,2% αναφορικά με την τρίτη κατανομή. Σαφέστατα η αύξηση αυτή περιορίζει τις δυνατότητες των μικρών κομμάτων και ευνοεί τα μεγαλύτερα. Το μικρά κόμματα, ανάμεσα τους και το Ο.Α.Δ συσπειρώθηκαν και προσέφυγαν στο εκλογοδικείο για την απόφαση αύξησης του εκλογικού νόμου και παράλληλα παρέπεμψαν σχετικό νομικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με τους δικηγόρους των κομμάτων η απόφαση αυτή παραβιάζει βασικές αρχές της ΕΣΔΑ όπως, το άρθρο 14 της ΕΣΔΑ και το άρθρου 3 του πρώτου πρόσθετου πρωτόκολλου της ΕΣΔΑ, με την αρχή ασφάλειας του δικαίου και με της εύλογης προσδοκίας, αποτελεί αδικαιολόγητη επέμβαση στο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι καθώς και στην ελεύθερη έκφραση της λαϊκής  βούλησης.

Ο Μιχάλης Μηνά κατήλθε στις τελευταίες Ευρωεκλογές ως ανεξάρτητος όπου έλαβε 197 ψήφους. Το ΟΑΔ συμμετείχε επίσης στις Βουλευτικές εκλογές του 2016, όπου απέσπασε 983 ψήφους αλλά καμία έδρα. Η οργάνωση Αγωνιστών Δικαιοσύνης έχει ένα αρκετά επικριτικό χαρακτήρα όσον αφορά τη πολιτική ζωή της χώρας αλλά και τους πρωταγωνιστές της.
Κεντρικές Πολιτικές Θέσεις
❖ Προεκλογική Εκστρατεία
Το πολιτικό κόμμα Ο.Α.Δ έχει δημιουργήσει μια σειρά από προτεινόμενες λύσεις σε όλα τα υπουργεία σύμφωνα με τις δικές του επιδιώξεις και πρακτικές.

Το Ο.Α.Δ κινείται με αντισυστημική στόχευση. Βασική του επιδίωξη είναι να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους από τα μεγάλα κόμματα.
Σύμφωνα με το κόμμα καμία συμμαχική σχέση δεν υπάρξει σε περίπτωση εισόδου στη Βουλή καθώς ουδεμία σχέση έχει με το κατεστημένο.
Η διαφθορά, η καταστροφική αυτή δράση των μεγάλων κομμάτων καθώς και η αδικία θα πρέπει να παταχθούν και να εξαλειφθούν σύμφωνα με το κόμμα έτσι ώστε να επέλθει η δικαιοσύνη και η ριζική αλλαγή.

 Θέση στο Κυπριακό Πρόβλημα
Το Ο.Α.Δ εκφράζει την έντονη διαφωνία του όσον αφορά στους χειρισμούς του προέδρου Αναστασιάδη καθώς θεωρεί ότι οι υποχωρήσεις του στο ζήτημα αυτό είναι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες. Η θεωρητική «λύση» που κυριαρχεί δεν θεωρεί ότι ευνοεί τον κυπριακό λαό αντίθετα δεν αποκλείει την πιθανότητα να επιφέρει περισσότερα δείνα. Είναι αντίθετο στην ιδέα της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το κυπριακό πρόβλημα είναι θέμα εισβολής και κατοχής και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, όπως άλλωστε προβλέπεται και από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.  

❖ Θέση για την Οικονομία
Όσον αφορά την οικονομική πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθείται το Ο.Α.Δ εντοπίζει και επισημάνει κάποια βασικά ζητήματα. Πρώτο, το θέμα συνταξιοδότησης των βουλευτών στο 60ό έτος της ζωής του και αντιπροτείνει την συνταξιοδότηση στο 65ό έτος. Το θέμα των επιτοκίων στις τράπεζες είναι ένα αρκετά σημαντικό στοιχείο αφού, τα επιτόκια παραμένουν ψηλά. Θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη ρύθμιση έτσι ώστε να υπάρχει ανάλογο λογικό κέρδος για της τράπεζες. Η διαδικασία του κουρέματος ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον κυπριακό λαό αφού πολλά χρήματα χάθηκαν. Το Ο.Α.Δ προτείνει τη συγκρότηση εθνικού ταμείου αποζημίωσης έτσι ώστε οι κουρεμένοι καταθέτες να παίρνουν σταδιακά τα χρήματα τους.
❖ Θέση για την Άμυνα
Ένα από τα φλέγοντα θέματα όσον αφορά το τομέα της Άμυνας, είναι η μείωση της στρατιωτικής θητείας,  η θέση λοιπόν του κόμματος είναι μονόδρομος αφού θεωρούν ότι η απόφαση για μείωση της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να ακυρωθεί.

❖ Θέση για τη Παιδεία
Τα σκάνδαλα του ΤΕΠΑΚ αλλά και ο μη κατάλληλος επαγγελματικός προσανατολισμός που δεν είναι ιδιαίτερα βοηθητικός στις επιλογές των νέων μας για το μέλλον τους θα πρέπει να ρυθμιστεί και να εκσυγχρονιστεί καθώς και να υπάρχει καλύτερος οικονομικός έλεγχος.  

❖ Θέση για την Υγεία
Ο τομέας της υγείας παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα και κυρίως υποστελέχωσης και ελλιπούς ύπαρξης βασικών μηχανημάτων, όπως του μαγνητικού τομογράφου από το Νοσοκομείο της Λεμεσού. Το Ο.Α.Δ προτάσσει την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων για να μειωθεί το φαινόμενο της τεράστιας αναμονής των ασθενών.

    Θέση για την Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Τάξη
Σύμφωνα με τις θέσεις του Ο.Α.Δ, πρέπει να αντιμετωπισθεί η κουλτούρα διαφθοράς και αναξιοκρατίας που δεν επιτρέπει τη εύρυθμη λειτουργία του υπουργείου. Προτάσσεται η αντιμετώπιση της οικογενειοκρατίας αλλά και η πρόβλεψη νομοθεσίας που θα απαγορεύει πολυετείς θητείες σε σημαντικές θέσεις.

    Θέση για Κοινωνικά θέματα και θέματα Ανάπτυξης
Το κόμμα αναδεικνύει το θέμα του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και ζητεί αξιοπρεπέστερους μισθούς και σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας. Σε θέματα ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα θα πρέπει να δοθούν περισσότερες διευκόλυνσης στους αγρότες με την αύξηση κονδυλίων κυρίως από την Ε.Ε. Επίσης για τα μέλη της PAEK που διορίζονται από το υπουργικό συμβούλιο υποστηρίζει ότι το σωστότερο θα ήταν να διορίζονται μέσω Παγκύπριων Εξετάσεων. Προτείνει τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα να μην φορολογούνται έτσι ώστε να ενθαρρύνονται οι νέοι κτηνοτρόφοι και να προωθείται γενικότερα η παραγωγή.

    Θέση για θέματα Εσωτερικών
Προτείνει η λήψη σημαντικών αποφάσεων να λαμβάνονται απευθείας από το λαό μέσω ψηφοφοριών από τους δήμους. Εξίσου σημαντικό, θα ήταν και η συνένωση των υπηρεσιών των δήμων έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος λειτουργίας τους.


Σύνοψη
Συνοψίζοντας λοιπόν, ο υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Μηνά, έχει παρουσιάσει ένα πολύπτυχο κείμενο με επιδιώξεις και προτάσεις που εμπερικλείει για τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την κυπριακή κοινωνία. Στόχος του είναι να εξαλειφθεί η διαφθορά. Η τεχνοκρατική προσέγγιση στα ζητήματα αποτελεί ένα χαρακτηριστικό του Ο.Α.Δ.

Ανδρονίκου Χριστίνα,
Προπτυχιακή Φοιτήτρια Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κύπρου


Βιβλιογραφία

-    Πληροφορίες από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, http://www.oadcyprus.com/

-    Χρήστος Μιχάλαρος (2018). Οι θέσεις των τεσσάρων «εναλλακτικών» υποψηφίων, Sigmalive http://www.sigmalive.com/news/politics/479799/oi-theseis-ton-tessaron-enallaktikon-ypopsifion#

email