Ημ/νια δημοσίευσης: Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2018

Κυπριακές Εκλογές: Γιώργος Λιλλήκας

Βιογραφικά στοιχεία
Ο  Γιώργος Λιλλήκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Παναγιά της Πάφου την 1η Ιουνίου 1960.  Μαθήτευσε στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού και στη συνέχεια στο περιφερειακό Γυμνάσιο Πολεμίου. Αφού ολοκληρώσει τη στρατιωτική του θητεία, το 1980, θα μεταβεί στη Λυών όπου θα παρακολουθήσει σπουδές στο τμήμα  της Πολιτικής Επιστήμης στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών. Τέσσερα χρόνια αργότερα θα αποφοιτήσει και τον ίδιο χρόνο θα αποκτήσει και το Δίπλωμα Ειδικών Σπουδών για τον Αραβικό Κόσμο. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Ινστιτούτο της Γκρενόμπλ όπου και θα αποκτήσει το Διδακτορικό Κύκλο Εμπεριστατωμένων Σπουδών στις Πολιτικές Επιστήμες. Τον ίδιο χρόνο και για το διάστημα των δυο επόμενων χρόνων συμμετέχει στο Ερευνητικό Κέντρο Ιστορικής Πολιτειολογίας του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας.

Προϊστορία στην Πολιτική
Με τον ερχομό του στη Κύπρο υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με την εκλογή του κύριου Βασιλείου ο Γιώργος Λιλλήκας θα διοριστεί Ειδικός του Σύμβουλος. Το 1989 αναλαμβάνει ως Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Το 1996 θα κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ Αριστερά – Νέες Δυνάμεις όπου και θα εκλεγεί. Μέσα από την κοινοβουλευτική του παρουσία θα διατελέσει μέλος των Επιτροπών Οικονομικών, Παιδείας, Εμπορίου, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος. Το 2000 θα εκλεγεί αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Ασφαλείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ. Το 2003 εργάζεται για την εκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας  όπου μετά την εκλογή του θα διοριστεί ως Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Παράλληλα θα διατελέσει Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων όπως και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για μικρό χρονικό διάστημα. Ένα χρόνο αργότερα θα απορρίψει το σχέδιο Ανάν. Το 2006  ο Τάσσος Παπαδόπουλος θα τον διορίσει ως Υπουργό Εξωτερικών όμως ένα χρόνο αργότερα θα παραιτηθεί για λόγους αρχής υποστηρίζοντας την επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου [1]. Το 2013 θα θέσει υποψηφιότητα για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα λάβει το 25% των ψήφων του κυπριακού λαού [2].
Την ίδια χρονιά ο Γιώργος Λιλλήκας θα ιδρύσει τη Συμμαχία Πολιτών. Ένα πολιτικό κίνημα χωρίς ιδεολογικό χαρακτήρα, που σέβεται την διαφορετικότητα και τον πλουραλισμό. Το πολιτικό κίνημα συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 καθώς και στις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές του 2016.

Κεντρικές Πολιτικές Θέσεις
•    Προεκλογική εκστρατεία
Στις 14 Μαΐου 2017, ο Γιώργος Λιλλήκας εξήγγειλε υποψηφιότητα για τη Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας [3], ύστερα από τη διαφωνία του με τον ενδιάμεσο χώρο στο θέμα διαδικασίας επιλογής κοινού υποψηφίου [4].

•    Θέση για το Κυπριακό Πρόβλημα
Στο επίκεντρο αυτής της προεκλογικής αναμέτρησης όπως και στις προηγούμενες παραμένει το ζήτημα επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, αντιτάσσεται κάθετα στη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που διαπραγματεύονται οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, υποστηρίζοντας πως μια τέτοια λύση καταλύει την Κυπριακή Δημοκρατία και νομιμοποιεί τη διχοτόμηση. Προσθέτει, πως αυτό που επείγει και χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι το κάλεσμα του λαού σε δημοψήφισμα. Αυτό θα δείξει κατά πόσο ο λαός ασπάζεται ή καλύτερα αποδέχεται την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως μοντέλο επίλυσης του κυπριακού ζητήματος. Στη περίπτωση που η πλειοψηφία του ελληνοκυπριακού λαού δεν αποδεχτεί την ΔΔΟ τονίζει, θα πρέπει να ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας και η Διεθνής Κοινότητα. Ο Γιώργος Λιλλήκας δεν τάσσεται υπέρ της μη λύσης, ή οποία  πιθανόν να προκαλέσει περισσότερα δεινά στην ζωή των Κυπρίων αλλά ούτε αποκλείει λύση του ενιαίου κράτους με βελτίωση του συντάγματος του 60. Αυτό που επισημαίνει πως χρειάζεται να γίνει, είναι να πετύχουμε κόστος εις βάρος της Τουρκίας γιατί μόνο έτσι θα αλλάξει πολιτική στο κυπριακό. Το κόστος εις βάρος της Τουρκίας όπως προτείνει, μπορεί να το προκαλέσουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία με τη χρήση βέτο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ζητήματα που την αφορούν. Με αυτό τον τρόπο θα φέρουμε τη Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς μας όρους, όπως δικαιολογεί [5].

•    Θέση για την Οικονομία
Ο δεύτερος πυλώνας του προγράμματος διακυβέρνησης του Γιώργου Λιλλήκα αφορά την οικονομία. Ο ίδιος όπως και οι υπόλοιποι υποψήφιοι καλούνται να προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους με βάση τα προβλήματα που δημιούργησαν στην οικονομία το μνημόνιο, το κούρεμα των καταθέσεων και γενικότερα οι οικονομικές πολιτικές των προηγούμενων χρόνων. Ο υποψήφιος για την προεδρία όχι μόνο αντιτάσσεται σε πολιτικές λιτότητας και μνημονίων αλλά προτείνει την αποκατάσταση τόσο των κουρεμένων καταθετών όσο και των κατόχων αξιογράφων μέσα από ένα Ταμείο με ειδική φορολογία επί του κέρδους των τραπεζών καθώς και από άλλες πηγές. Ως προτεραιότητα του θέτει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τη σωτηρία της πρώτης κατοικίας που έχουν σαν υποθήκη. Αυτό που προτείνει είναι η δημιουργία ενός Ταμείου Χρηματοπιστωτικών Διευκολύνσεων το οποίο θα εξαγοράζει με έκπτωση τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν υποθήκη σπίτι αξίας μέχρι 350 χιλιάδες ευρώ.  Ακόμη προτείνει την αποκατάσταση του κουρεμένου Ταμείου Πρόνοιας μέσα από τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους. Προτάσεις υποβάλλει σχετικά και με το συνταξιοδοτικό σύστημα. Αναγνωρίζει πως το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό σύστημα προκαλεί αδικίες και ανισότητες. Γι’ αυτό λοιπόν,  προτείνει τον επανασχεδιασμό του μέσα από την σταδιακή αύξηση των συντάξεων. Επισημαίνει πως η χαμηλότερη σύνταξη χρειάζεται να είναι πιο πάνω από το όριο φτώχειας της χώρας. Σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας και τον τερματισμό εκμετάλλευσης των νέων προτείνει όπως ορισθεί για κάθε επάγγελμα ξεχωριστά, ανάλογα πάντα με τη δυσκολία και τις απαιτήσεις, ένας κατώτατος μισθός. Ακόμη προτείνει την αύξηση της απασχόλησης των νέων στο σχέδιο ΑΝΑΔ σε δύο χρόνια έτσι ώστε να αυξηθεί η προοπτική εργοδότησης τους αλλά και να αποκτήσουν σημαντική εμπειρία μέσα από το διετές αυτό πρόγραμμα [6].

•    Θέση για την Ενεργειακή Πολιτική - ΑΟΖ
Ο υποψήφιος για την προεδρία αναδεικνύει το ζήτημα του φυσικού αερίου και της ΑΟΖ. Αρχικά, παρόλο που διανύουμε προεκλογική περίοδο καλεί το εθνικό συμβούλιο όπως διατηρήσει κλίμα ενότητας και από κοινού να αντιμετωπίσουν τις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας  στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Γιώργος Λιλλήκας  υποστηρίζει πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, δεν πρέπει να αναβληθεί παρά τις διάφορες προκλήσεις της Άγκυρας. Επίσης εκφράζει ως επιτακτική ανάγκη τη συνεργασία με χώρες που επίσης αντιμετωπίζουν την ίδια προκλητική στάση. Με αυτή τη συνεργασία, υποστηρίζει, οι χώρες θα υπερασπιστούν καλύτερα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Ακόμη επισημαίνει πως σε καμία περίπτωση η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς στο τραπέζι του διαλόγου, δεδομένου ότι πρόκειται για αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας [7].

•    Θέση για τις Ευάλωτες Ομάδες
Το πρόγραμμα διακυβέρνησης του χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό κοινωνικής ευαισθησίας. Υποστηρίζει πως χρειάζεται το κράτος να σταθεί αρωγός και να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας λόγω της οικονομικής  κρίσης. Έτσι λοιπόν ενθαρρύνει τη πολιτική των κοινωνικών παροχών σε πολύτεκνες και άπορες οικογένειες. Προτείνει ακόμη, τη παροχή επιδόματος θέρμανσης καθώς επίσης και επίδομα θερμομόνωσης κατοικίας για όσους κατοικούν σε υψόμετρο άνω των 600 μέτρων [6].

•    Θέση για τη Διαφθορά
Ο προεκλογικός του λόγος χαρακτηρίζεται από την ανάγκη πάταξης της κομματοκρατίας αλλά και από την ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς.  Προτείνει την αλλαγή στον τρόπο διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων σε Ημικρατικούς Οργανισμούς. Πιο συγκεκριμένα προτείνει τη δημιουργία μιας Ανεξάρτητης Αρχής στην οποία θα απευθύνονται οι πολίτες που έχουν τα προσόντα και με βάση τον κατάλογο που αυτή θα προτείνει, το Υπουργικό Συμβούλιο θα κάνει τους διορισμούς. Επιπλέον για τη καταπολέμηση της διαφθοράς προτείνει τη σύσταση ενός συμβουλίου πάταξης και διαπλοκής διαφθοράς από πρώην δικαστές και εισαγγελείς. Προτείνει ακόμη την εισαγωγή της αστικής ευθύνης για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή έχουν την ευθύνη για εκτελεστικές αποφάσεις. Ενθαρρύνει την ενίσχυση μηχανισμών εσωτερικού ελέγχου και διαφάνειας, μια διαδικασία που θα επιτρέπει στο κράτος να διαπιστώνει προβλήματα έγκαιρα. Τέλος, προτείνει τη διαδικασία ελέγχου των εκθέσεων του Πόθεν Έσχες των αξιωματούχων από το Ανεξάρτητο Σώμα Ελεγκτών το οποίο θα είναι εξουσιοδοτημένο να προβαίνει σε συνεντεύξεις με τους αξιωματούχους [8].

•    Θέση για την Παιδεία
Σε πρόσφατη του συνέντευξη ο υποψήφιος για την Προεδρία της ΚΔ κάνει αναφορές και για τον ρόλο της παιδείας που πρέπει να διαδραματίζει σήμερα. Τονίζει την ανάγκη να φύγουμε από το γνωσιοκεντρικό πεδίο, την στείρα αποστήθιση και να εστιάσουμε στην έρευνα και στην καινοτομία. Υποστηρίζει πως τα παιδιά από μικρή ηλικία χρειάζεται να αναπτύξουν τις κριτικές τους ικανότητες, να ερευνήσουν, να αναλύσουν μέσα από βιωματικά εργαστήρια. Είναι υπέρ της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και τονίζει την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να εξετάζονται και σε πρακτικό επίπεδο καθώς έμφαση πρέπει να δίνεται και στην προσωπικότητα τους [9].

•    Θέση για την Υγεία
Η υγεία ως το πολυτιμότερο αγαθό αποτελεί επίσης κεντρικό πυλώνα του προγράμματος του. Ο Γιώργος Λιλλήκας εκφράζει θερμά την ανάγκη του κυπριακού λαού να αποκτήσει το δικό του ΓΕΣΥ. Ένα σχέδιο καθολικό και προσβάσιμο του οποίου τα έσοδα θα διοχετεύονται προς την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες. Γι’ αυτό λοιπόν εκφράζει την ανάγκη για άμεση, ορθή και απρόσκοπτη εφαρμογή του ΓΕΣΥ μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί. Μέσα από αυτό το σχέδιο τονίζει, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα ενισχυθούν τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε ανθρώπινο επιστημονικό προσωπικό διευκολύνοντας έτσι τη ζωή των πολιτών [6].

•    Ανακλητό
Για το τέλος αφήνουμε μια από τις πιο σημαντικές του προτάσεις. Η πρόταση για το Ανακλητό. Με λίγα λόγια η πρόταση αυτή δίνει τη δύναμη αλλά και τα μέσα στους πολίτες να τερματίσουν τη θητεία του προέδρου σε περίπτωση που δεν μένουν ικανοποιημένοι ή αν αυτός φανεί αναξιόπιστος ως προς τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.  Αν η πλειοψηφία του λαού συμφωνεί, επεξηγεί, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου [6].

Σύνοψη
Εν συντομία, ο Γιώργος Λιλλήκας είναι εναντίων της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας αντιπαραβάλλοντας μια λύση δίκαιη, προσαρμοσμένη στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου [10].  Σε σχέση με την οικονομία καταθέτει προτάσεις που μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει οι λανθασμένες οικονομικές πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μέσα από 26 προτάσεις καταθέτει θέσεις για βελτίωση του τρόπου ζωής των πολιτών τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Με αναφορές σε συντάξεις, κατώτατους μισθούς, επιδόματα κ.α,. Καυτηριάζει επίσης , μέσα από τις προτάσεις του, την ανάγκη για καταπολέμηση της διαφθοράς και την απαλλαγή από την κομματοκρατία σε οργανισμούς θέσεις κλειδιά. Τέλος, εστιάζει στον κάθε πολίτη προσωπικά μετατρέποντας τον σε πρωταγωνιστή κυρίως με τη πρόταση του για το Ανακλητό.

Ελένη Μακρίδη,
Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών,
Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Αναφορές:

[1]Sigmalive, “Βιογραφικό: Γιώργος Λιλλήκας”, 12 Νοεμβρίου 2012.
Προσβάσιμο: http://www.sigmalive.com/ekloges2013/electionnews/18537/viografiko−giorgos−lillikas (Ημερομηνία επίσκεψης: 27 Δεκεμβρίου 2017).

[2] Γιώργος Λιλλήκας, “Βιογραφικό”.
Προσβάσιμο: http://lillikas.com/biografiko/
(Ημερομηνία επίσκεψης: 27 Δεκεμβρίου 2017).

[3] Συμμαχία Πολιτών, “Ιδρυτική Διακήρυξη”.
Προσβάσιμο: https://www.symmaxiapoliton.org/idrytiki-diakiryksi
(Ημερομηνία επίσκεψης 27 Δεκεμβρίου 2017).

[4] Παπαδόπουλος, Σ. “Νικόλας Παπαδόπουλος. . . ο εκλεκτός”, 25 Απριλίου 2017.
Προσβάσιμο:
http://www.sigmalive.com/simerini/politics/424721/nikolas−papadopoulos−o−eklektos
(Ημερομηνία Επίσκεψης: 27 Δεκεμβρίου 2017).

[5] V OT E@T V ON E, T V ON E 18 Δεκεμβρίου, 22:10.
Προσβάσιμο: www.facebook.com/yiorgoslillikas/videos/1731630890215702/
(Ημερομηνία επίσκεψης: 27 Δεκεμβρίου 2017).

[6] Γιώργος Λιλλήκας, «25+1 Προτάσεις για το 2018 που βελτιώνουν άμεσα τη ποιότητα ζωής
των πολιτών» (15 Δεκεμβρίου 2017).
Προσβάσιμο: http://lillikas.com/protaseisgiatouspolites/
(Ημερομηνία Επίσκεψης: 30 Δεκεμβρίου 2017).

[7] Γιώργος Λιλλήκας, «Φυσικό Αέριο-Τουρκία-ΑΟΖ#Κυπριακό», 27 Δεκεμβρίου 2017.
Προσβάσιμο: http://lillikas.com/fa_aoz_energeiaka/
(Ημερομηνία επίσκεψης: 27 Δεκεμβρίου 2017).

[8] Γιώργος Λιλλήκας, «Προτάσεις για καταπολέμηση διαπλοκής και διαφθοράς», 6 Δεκεμβρίου 2017.
Προσβάσιμο: http://lillikas.com/protaseisdiaplokisdiafth/
 (Ημερομηνία επίσκεψης: 30 Δεκεμβρίου 2017).

[9] Ελεύθερα και ωραία, Κανάλι 6 , 20 Δεκεμβρίου 2017, 17:00.
Προσβάσιμο: https://www.facebook.com/yiorgoslillikas/videos/1733496510029140/
(Ημερομηνία Επίσκεψης 30 Δεκεμβρίου 2017).

[10] Ενημέρωση τώρα, T V ON E, 5 Ιανουαρίου 2018, 12:30.
Προσβάσιμο: https://www.facebook.com/yiorgoslillikas/videos/1749024291809695/
(Ημερομηνία επίσκεψης: 5 Ιανουαρίου 2018).
 

email