Ημ/νια δημοσίευσης: Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Κυπριακές Εκλογές: Νίκος Αναστασιάδης

Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννηθείς με τον δίδυμο αδερφό του την 27η Σεπτεμβρίου 1946 στο χωριό Πέρα Πεδί της επαρχίας Λεμεσού, ως το τρίτο παιδί μίας πενταμελής οικογένειας, ο Νίκος Αναστασιάδης ολοκληρώνει την εκπαίδευση του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Ενώ η μητέρα του ήταν οικοκυρά, ο πατέρας του εργαζόταν ως αστυνομικός,  με αποτέλεσμα να περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας σε διάφορες περιοχές της Κύπρου, αν και βάση της οικογενείας αποτελούσε το κέντρο της Λεμεσού.

 

Γνωρίζει για πρώτη φορά την μετέπειτα σύζυγο του Άντρη Μουστακούδη το 1962, και συνεχίζει την εκπαίδευση του ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη σχολή Νομικής όπου για πρώτη φορά αναμιγνύεται με την πολιτική, αφού αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας της Ένωσης Κέντρου την περίοδο της προεδρίας Γεωργίου Παπανδρέου. Με το τέλος των σπουδών του στην Αθήνα,  ειδικεύεται στο Ναυτικό Δίκαιο αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο από το University College of London.

 

Το 1971 νυμφεύεται την Άντρη Μουστακούδη, με την οποία θα αποκτήσει δύο κόρες, την Έλσα και την Ινώ, το 1974 και το 1977 αντίστοιχα. Επιστρέφει στη Κύπρο το 1972 για να υπηρετήσει στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, στην 4η Ανωτέρα Πεζικού, και με το τέλος της θητείας του ανοίγει το δικό του δικηγορικό γραφείο στην Λεμεσό. Έκτοτε κατοικεί σε προάστιο της Λεμεσού με τη σύζυγο του, με τις δύο του κόρες να ασκούν το επάγγελμα της δικηγορίας και έχοντας αποκτήσει τέσσερα εγγόνια, τον Άντυ, την Νίκολα, τον Νίκο και τον Γιώργο.

 

 

Προϊστορία στη Πολιτική

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης συνεχίζει την εμπλοκή του με τα κοινά και εντάσσεται μετά την επιστροφή του αποτελώντας ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ), την οποία υπηρέτησε ως Επαρχιακός Γραμματέας Λεμεσού, Αντιπρόεδρος και ως Πρόεδρος.

 

Καθώς η θητεία του ως πρόεδρος της ΝΕΔΥΣΗ φτάνει στο τέλος της, αναλαμβάνει δράση στο πλευρό του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη στις θέσεις του Α’ Αντιπροέδρου και μετέπειτα του Αναπληρωτή Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού έως το 1997 όπου εκλέγεται πανηγυρικά πρόδεδρος του κόμματος, όπου υπηρετεί για 4 θητείες. Παράλληλα από το 1995, ο Νίκος Αναστασιάδης  αποτελεί μέλος του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίου ρόλος είναι η εξεύρεση κοινών γραμμών των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, για τη λύση του Κυπριακού Ζητήματος.

 

Ο Ν. Αναστασιάδης εκλέγεται για συνεχείς θητείες από το 1981 ως Βουλευτής στη Βουλή των Αντιπροσώπων, υπηρετώντας ως Πρόεδρος στις Επιτροπές Εξωτερικών, Παιδείας και Διακοινοβουλευτικών Εξωτερικών έως το 2006, ενώ εκτέλεσε χρέη Αντιπροέδρου της Βουλής μεταξύ 1996 και 2001.

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης εκλέγεται στη Προεδρία της Δημοκρατίας την 24η Φεβρουαρίου 2013, με το πέρας του Β’ Γύρου των Προεδρικών Εκλογών με ποσοστό τάξης 57,48% έναντι του ανθυποψηφίου του, Σταύρου Μαλά.

 

 

Προεδρία της Δημοκρατίας 2013-2018

 

Η εκλογή του ως Πρόεδρος συμπίπτει με την βαθιά και παρατεταμένη ύφεση στην οικονομία, και την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, μία από τις δύο μεγαλύτερες τότε τράπεζες της χώρας, τον Μάρτιο του ίδιου έτους. Ακολούθησε το κούρεμα των καταθέσεων και της Τράπεζας Κύπρου, καθώς οι δύο τράπεζες είχαν σύνολο €11.4 δισεκατομμύρια σε έκτακτη παροχή ρευστότητας.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η Κύπρος βρισκόταν από το 2011 εκτός διεθνών αγορών με απαγορευτικό επιτόκιο δανεισμού το οποίο λίγο πριν τις εκλογές έφτανε σχεδόν το 16 τοις εκατό, ενώ ταυτόχρονα ο ρυθμός ανάπτυξης βυθιζόταν στο -5.7% και την ανεργία να ανέρχεται στο 16% το πρώτο τετράμηνο του 2013.

 

Με την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων και τη χώρα να εντάσσεται σε ένα κύκλο μνημονιακών διαδικασιών το τέλος της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκει τη Κύπρο σε ένα εντελώς αντίθετο, ελπιδοφόρο περιβάλλον. Ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας, αργά αλλά σταθερά έχει φτάσει το 3.9%, ενώ ο προϋπολογισμός του κράτους ανέρχεται στα €426 εκ. από το έλλειμμα του €1 δις στο οποίο ανερχόταν το 2012.  Η ανεργία αν και ακόμη παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα (10.3%) έχει καθοδική πορεία, μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και μέσω Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, μέσω των οποίων στηρίχθηκαν έως σήμερα 25,000 κύπριοι, ούτως ώστε να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

 

Στον τομέα της Υγείας έχει υιοθετηθεί το Γενικό Σύστημα Υγείας, το οποίο βρίσκεται υπό υλοποίηση ενώ σε ότι αφορά την Παιδεία, θα διεξάγονται πλέον εξετάσεις για την πρόσληψη εκπαιδευτικών στη δημόσια εκπαίδευση. Τέλος, στον τομέα της Άμυνας, εφαρμόζονται εξοπλιστικά προγράμματα σε ότι αφορά την εισαγωγή νέου σύγχρονου εξοπλισμού, αλλά και με την μείωση της υποχρεωτικής θητείας από τους 24, στους 14 μήνες, με την πρόσληψη επαγγελματιών στρατιωτών, συμπεριλαμβανομένου και γυναικών.

 

Εμφανής δε και η διαφορά στην πολιτική βαρύτητα την οποία απολαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία στη γεωπολιτική σφαίρα, με την ανάδειξη των κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου και την ομαλή διεξαγωγή διερευνητικών γεωτρήσεων. Αυτό επιφέρει με τη σειρά του την αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας με τριμερείς συμφωνίες με τα γειτνιάζοντα κράτη (Κύπρος-Ελλάδα-Αίγυπτος, Κύπρος-Ελλάδα-Ισραηλ) και με καλύτερα κανάλια επικοινωνίας με τις Ιορδανία, Λίβανο, Σαουδική Αραβία, άλλες χώρες του Κόλπου και με την Παλαιστινιακή Αρχή.  

 

Παρά τις προσπάθειες του Προέδρου, του Εθνικού Συμβουλίου αλλά και των μελών της Διαπραγματευτικής Ομάδας της Ελληνοκυπριακής πλευράς, το τέλος της θητείας του Νίκου Αναστασιάδη βρίσκει το Κυπριακό Πρόβλημα ανεπίλυτο, καθώς οι διαπραγματευτικές διαδικασίες των προηγούμενων ετών ναυάγησαν το  καλοκαίρι στο Κραν Μοντανά. Με τις Κύπρο και Ελλάδα να καταθέτουν υπέρ των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, και την πρόθεση για επίλυση στη βάση των προτάσεων, τόσο η Τουρκοκυπριακή όσο  και η Τουρκική πλευρά, απέρριψαν οποιαδήποτε λύση στη βάση των προτάσεων του Γ.Γ. Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες.

 

 

«Σε λίγους μήνες ολοκληρώνεται η εντολή που ο λαός μου έδωσε το 2013. Μια εντολή που συνέπεσε

με τις δυσκολότερες ώρες που η πατρίδα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει από το 1974. Χάρη στην

αποφασιστικότητα, τις τολμηρές αποφάσεις ευθύνης, τη συμβολή των συνεργατών μου στο Υπουργικό

Συμβούλιο και όχι μόνο, τη συνεργασία των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων,

αλλά κυρίως στις θυσίες του κυπριακού λαού πετύχαμε πολλά.»

- Νίκος Αναστασιάδης

 

 

 

 

 

Κεντρικές Πολιτικές Θέσεις


 

❖ Προεκλογική Εκστρατεία

 

Η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη για την Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοινώθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2017, ενώ επικυρώθηκε και στηρίχθηκε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό λίγες μέρες αργότερα.

 

«Διεκδικώ μια δεύτερη και τελευταία θητεία, που θα συνεχίσει να την διακρίνει το πάθος, το πείσμα,

η αποφασιστικότητα, αλλά και η ισχυρή βούληση για συνεργασία με όλους. Σε μια τελευταία θητεία,

κανείς δεν θα είναι αντίπαλος. Αντίπαλος όλων θα είναι μόνο τα προβλήματα, που ο λαός και η πατρίδα

μας αντιμετωπίζουν. Μας ενώνει το όραμα, το καθήκον, αλλά και η προσδοκία, να παραδώσουμε ένα

κράτος ελεύθερο, σύγχρονο, απόλυτα συμβατό με τις προσδοκίες του λαού μας»

- Νίκος Αναστασιάδης,
14 Οκτωβρίου 2017

 

❖ Θέση στο Κυπριακό Πρόβλημα

 

Η θέση του υποψηφίου προέδρου για το Κυπριακό Πρόβλημα εφάπτεται με την γραμμή της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη την προηγούμενη πενταετία, όπου η διαπραγματεύσεις σύμφωνα με αυτή θα πρέπει να συνεχιστούν στη βάση των νέων κεκτημένων, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο Κραν Μοντανά. Στόχος, όπως όλων των Κυπρίων, όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, είναι η λύση του Κυπριακού στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, για ένα καλύτερο αύριο για τους κατοίκους του νησιού, σε “ένα φυσιολογικό ευρωπαϊκό κράτος”.

 

Αναλυτικότερα, οι θέσεις του υποψηφίου κινούνται γύρω από την κατάργηση της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων από ξένες δυνάμεις, με μια λύση η οποία θα κατοχυρώνει τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αρχών, όπως επίσης και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, μέσα σε ένα οικονομικά βιώσιμο ομόσπονδου επανενωμένου κράτους.

 

❖ Θέση για την Οικονομία και την Ανάπτυξη

 

Στους νέους στόχους και θέσεις που προβάλλει στις προεδρικές εκλογές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγκαταλέγει την συνέχιση των προγραμμάτων τα οποία έχει σε λειτουργία η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα μέσα από “μεθοδικότητα” και “αξιοπιστία” να δοθεί στο κράτος η δυνατότητα για να επεκτείνει την αναπτυξιακή πολιτική, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες εργασίας για τους πολίτες, με ταυτόχρονη δημιουργία προοπτικών για την ευημερία του κυπριακού λαού.

 

Σύμφωνα με την σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας, θα συνεχιστούν οι πολιτικές μείωσης φόρων, με την παράλληλη ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικογενειακών εισοδημάτων, με αποτέλεσμα τη δικαίωση για τις προσπάθειες του κάθε Κύπριου πολίτη, στη δύσκολη εποχή την οποία διανύσαμε.

 

Με την προγεγραφόμενη άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, θα υπάρξει όπως αναφέρεται στήριξη της μεσαίας τάξης, όπως και αποκατάσταση της αξιοπιστίας στον χρηματοοικονομικό τομέα και στη σωστή λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος της χώρας.

 

Τέλος, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για “διεύρυνση της βάσης της οικονομίας¨ την αποκατάσταση και άνθιση του Τουρισμού, της Ναυτιλίας και της Ανάπτυξης Γης με την επένδυση σε τομείς με νέο χαρακτήρα, όπως η Γαλάζια Οικονομία, το Διαμετακομιστικό Εμπόριο, η εισαγωγή έξυπνων τεχνολογιών στη Βιομηχανία (π.χ. στην Αγροτική Παράγωγη) κλπ., με το παράλληλο βάρος στην Έρευνα και την Επιχειρηματικότητα (Αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Ανταγωνιστικότητα, Ξένες Επενδύσεις)

 

 

❖ Θέση για την Ενεργειακή Πολιτική


Για την ενεργειακή πολιτικήο κ. Αναστασιάδης προτάσσει επίσης τη συνέχεια των διαδικασιών τις οποίες έχει θέσει σε λειτουργία την προηγούμενη πενταετία, με τις Διακρατικές Συμφωνίες να εμβαθύνονται και την συνέχιση των προγραμματισμένων νέων γεωτρήσεων, όπου μέσα από τα αποτελέσματα τους θα γίνει ξεκάθαρος ο ενεργειακός σχεδιασμός του κράτους, για παράδειγμα ο αγωγός EastMed, ο οποίος θα τροφοδοτεί την ηπειρωτική Ευρώπη με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, μέσω Τερματικού Σταθμού Υγροποίησης στο Βασιλικό.

 

 

Παράλληλα, μαζί με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, η κυβέρνηση προχωρεί στην άρση της απομόνωσης της Κύπρου στον τομέα της ενέργειας, με την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (EuroAsia InterConnector) αλλά και εξετάζει την πιθανότητα για διασύνδεση Αιγύπτου-Κύπρου-Ελλάδας (EuroAfrica InterConnector).

 

Επίσης επισημαίνεται πως παραμένει προσηλωμένος στον εθνικό στόχο ο οποίος τέθηκε, την αξιοποίηση του φυσικού αερίου και της ενέργειας, ώστε να καταστούν πηγή πλούτου για όλους τους πολίτες του νησιού και παράγοντας ευημερίας και ασφάλειας για τις επόμενες γενεές.

❖ Θέση για την Άμυνα, Ασφάλεια και Δικαιοσύνη

 

Ο τομέας Δικαιοσύνης, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω έχει εκτενή ρόλο στην προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη την περίοδο 2013-2018. Στόχος και θέση του υποψηφίου είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων της κρατικής μηχανής, με διαφάνεια, αξιοκρατία και πρωτίστως όπως αναφέρει, αποδοτικού οργανογράμματος, με την ταυτόχρονη ανάπτυξη της e-διακυβέρνησης (ηλεκτρονικής διακυβέρνησης), και την πλήρη συμμόρφωση με τις συστάσεις της Ομάδας Κρατών Κατά της Διαφθοράς (GRECO) για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

 

Σε ότι αφορά την Άμυνα και την Ασφάλεια γίνεται ξεκάθαρη πρόταξη για τη συνέχιση του 15ετές εξοπλιστικού προγράμματος του κράτους με την άμεση επιδίωξη οι αμυντικές δαπάνες να φτάσουν το 2% του ΑΕΠ. Η ολοκλήρωση του προγράμματος το οποίο ήδη έχει αρχίσει, έχει ακόμη ως στόχο και την καθιέρωση της Κύπρου ως κέντρο ανθρωπιστικών ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την δημιουργία ακτοφυλακής όπως και την αναβάθμιση των δομών της αστυνομίας και των εκσυγχρονισμό της, για την πρόωρη πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, αλλά και του κυβερνο-εγκλήματος.


❖ Θέση για την Υγεία, Παιδεία και Πολιτισμό

 

Για την Υγεία ο Νίκος Αναστασιάδης προτάσσει την συνέχιση του προγράμματος για την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓΕΣΥ), το οποίο μεταξύ άλλων θα ενισχύει τον τομέα της υγείας με νέο προσωπικό και εξοπλισμό, την  ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την μετεξέλιξη τους σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, την Ηλεκτρονική Υγεία με προσωπικό ηλεκτρονικό φάκελο με το ιατρικό ιστορικό κάθε πολίτη, την δημιουργία Σταθμών Ασθενοφόρων με παροχή κατ' οίκον φροντίδας για άτομα της υπαίθρου, την ένταξη του θεσμού του “Συνηγόρου του Ασθενούς” αλλά και τη σύσταση ενός Ενιαίου Φορέα Ογκολογικών Υπηρεσιών και μιας Εθνικής Φαρμακευτικής Αρχής.

 

Στον τομέα της Παιδείας γίνεται εκτενής αναφορά σε πλήρη ψηφιοποίηση την επόμενη πενταετία τόσο της διοίκησης, όσο και της διδακτέας ύλης μέσω νέου προηγμένου πληροφοριακού συστήματος, όπου θα διευκολύνει την παιδαγωγική και διοικητική αυτονομία των σχολικών μονάδων. Επίσης θα ενισχυθούν τα προγράμματα του Επαγγελματικού Προσανατολισμού μαζί με προσπάθεια για την αναβάθμιση και διεθνοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 

Για τον Πολιτισμό, τονίζεται η προσπάθεια για ολοκλήρωση του Ψηφιοποιημένου Αρχείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και τη χρήση νέας τεχνολογίας για τα μουσεία του νησιού. Ακόμη μέσω του νέου προγράμματος “Πολιτισμός” και τη θέσπιση του σχεδίου “Θυμέλη”, θα γίνεται ορθολογική και διαφανείς χρηματοδότηση πολιτιστικών δράσεων, σε τομείς όπως η Λογοτεχνία, η Μουσική, ο Χορός, το Θέατρο κλπ.

 

 

❖ Θέση για την Κοινωνία των Πολιτών

 

Όπως αναφέρει, η στήριξη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και η προώθηση της Συμμετοχικής Δημοκρατίας αποτελεί διαρκή στόχο και φιλοσοφία της διακυβέρνησης των προηγούμενων πέντε ετών. Με το πέρας της δημιουργίας του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, την τροποποίηση του νόμου περί Σωματείων και Ιδρυμάτων, την προώθηση στη βουλή νομοσχεδίου για τη διαφάνεια στη πιστοποίηση φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, την χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής της Κοινωνίας των Πολιτών, και τη δημιουργία των πρώτων σπιτιών του εθελοντή, θέτονται νέοι στόχοι.

Τέλος, θέτει ως στόχο την προώθηση του Εθελοντισμού στα σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές μονάδες, μέσω ένταξης σχετικών προγραμμάτων στο αναλυτικό πρόγραμμα των μαθητών.

 

Σύνοψη


 

Έχοντας αναλύσει την προϊστορία, το έργο και τις θέσεις με τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα μεγάλα ποσοστά αποδοχής τα οποία σημειώνει στις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να βρίσκεται και την δεύτερη Κυριακή, στον Β΄ Γύρο των εκλογών, όπου ο κυπριακός λαός θα δείξει ξεκάθαρα τη γνώμη του για την προηγούμενη πενταετία και τις αποφάσεις τις οποίες έλαβε ο Πρόεδρος.

 

Βωνίατης Νικόλαος,

Προπτυχιακός Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

Βιβλιογραφία


 

[1]        Αναστασιάδης Ν., «Το μέλλον που σχεδιάζουμε έχει Στερεό Παρόν», Νίκος Αναστασιάδης Κύπρος

2018: Σταθερά Βήματα Μπροστά, [Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017],

http://www.anastasiades.com.cy/stereo-paron

 

[2]        Αναστασιάδης Ν., «Το μέλλον που σχεδιάζουμε έχει στερεό παρόν» Νίκος Αναστασιάδης: Κύπρος

2018, Σταθερά Βήματα Μπροστά, [Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017]

http://view.publitas.com/p222-16340/stathera-bimata-mprosta-short/page/1

 

[3]        Αναστασιάδης Ν., «Το Όραμα,Το Σχέδιο και Το Έργο του Νίκου Αναστασιάδη», Η Κύπρος της Νέας

Εποχής Νίκος Αναστασιάδης Κύπρος 2018: Σταθερά Βήματα Μπροστά, [Ημ/νια Επίσκεψης: 07

Ιανουαρίου 2017], https://www.anastasiades.com.cy/programma

 

[4]        Presidency.gov.cy, «Βιογραφικό Σημείωμα: Βιογραφικό Πρόεδρου Της Δημοκρατίας», Κυπριακή

Δημοκρατία, Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, [Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017]
            http://www.presidency.gov.cy/Presidency/Presidency.nsf/prc01_gr/prc01_gr?opendocument

 

[5]        Matrix24.gr, (25 Φεβρουαρίου 2013), «Ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ποιός είναι

ο Νίκος Αναστασιάδης», [Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017]
            http://www.matrix24.gr/2013/02/αναστασιάδης-ο-επαγγελματίας-ο-οικογ/

 

[6]        Οικονομίδου, Μ., (22 Δεκεμβρίου 2017), «Δημοσκόπηση ΡΙΚ: Μεγαλώνει η ψαλίδα υπέρ

Αναστασιάδη» [Ημ/νια Επίσκεψης: 07 Ιανουαρίου 2017]

http://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/dimoskopisi-rik-megalwnei-i-psalida-yper-anastasiadi

[7]        Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (2018), Ανοικτή Συζήτηση«Κυπριακό: Προτεινόμενη Λύση»,Οι
            Εκπρόσωποι των Επιτελείων των Υποψηφίων Προέδρων αναλύουν τις Θέσεις και την Στρατηγική

τους στο Κυπριακό, 8 Νοεμβρίο

email