Ημ/νια δημοσίευσης: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Κυπριακές Εκλογές: Σταύρος Μαλάς

Βιογραφικά Στοιχεία

Ο Σταύρος Μαλάς γεννήθηκε στον Άγιο Σέργιο της επαρχίας Αμμοχώστου στις 10 Ιουνίου 1967. Ο πατέρας του, Διονύσης Μαλάς, ήταν αγωνιστής της ΕΟΚΑ και στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και η μητέρα του, Ορθοδοξία Μούσκου, είναι αδελφή του ήρωα της ΕΟΚΑ Χαράλαμπου Μούσκου και εξάδελφη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

 

Μετά την Τούρκικη εισβολή του 1974 έγινε πρόσφυγας και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του αρχικά στον Κάμπο της Τσακίστρας και μετά στην Πάφο όπου και έζησε τα μαθητικά του χρόνια. Αμέσως μετά τη στρατιωτική του θητεία, το 1987, φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (UniversityCollegeofLondon) όπου απέκτησε πτυχίο και διδακτορικό στη γενετική. Με το πέρας των σπουδών του εργάστηκε στο Ιατρικό Ερευνητικό Συμβούλιο του ImperialCollegeofLondonκαι συμμετείχε στις δράσεις της κυπριακής παροικίας του Λονδίνου.

 

Από το 1994 είναι νυμφευμένος με την Ζαχαρούλα Μαλά, η οποία εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση ως ιστορικός-φιλόλογος, και απέκτησε μαζί της τέσσερα παιδιά, το Διονύση το Γιώργο και τα δίδυμα Φοίβη και Χάρη (16, 15 και 12 ετών αντίστοιχα). Επέστρεψε στην Κύπρο το 2001 και ίδρυσε ερευνητική ομάδα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου.

 

Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα διετέλεσε εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου σε μια σειρά από επιτροπές κατάρτισης πολιτικής στον τομέα βιοϊατρικών ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεργάστηκε με την πρώην Επίτροπο Υγείας, Ανδρούλα Βασιλείου ως Ειδικός Σύμβουλος της  σε θέματα υγείας.

 

Το 2008 εξελέγη πρώτος πρόεδρος των εκπροσώπων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία InnovativeMedicinesInitiative, και παράλληλα διετέλεσε σύμβουλος χρηματοδοτικών οργανισμών σε θέματα αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων και δημοσίευσε ερευνητικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Μέχρι το καλοκαίρι του 2011 ήταν ακαδημαϊκός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Πανεπιστημίου του Λονδίνου για εκπόνηση Διδακτορικών διατριβών από υποψήφιους διδάκτορες.

 

Τον Αύγουστο του 2011 διορίστηκε Υπουργός Υγείας. Ως Υπουργός Υγείας διαμόρφωσε την πρόταση εφαρμογής και ανάπτυξης του Γενικού Συστήματος Υγείας-ΓΕΣΥ και αρκετά στοιχεία της πρότασης αυτής αποτελούν μέρος του Νόμου για το ΓΕΣΥ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Επιπλέον με μια σειρά από βήματα που έγιναν κατά τη διάρκεια της θητείας του δημιουργήθηκε η Ιατρική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και προωθήθηκε η συνεργασία της με δύο ιδιωτικές Ιατρικές Σχολές. Επίσης επεκτάθηκαν και αναβαθμίστηκαν τα Γενικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και μειώθηκαν οι τιμές στα φάρμακα με νέο τιμοκατάλογο που άρχισε να ισχύει από το Γενάρη του 2013. Κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προέδρευσε σε δύο Συμβούλια, το Συμβούλιο Υγείας και το Συμβούλιο ανταγωνιστικότητας για την Έρευνά και Καινοτομία.

 

Τον Οκτώβριο του 2013 υπέβαλε παραίτηση αφού πήρε απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές. αφού πήρε απόφαση να κατέλθει ως υποψήφιος στις Προεδρικές Εκλογές. Στις Προεδρικές Εκλογές του 2013 η πρόταση του εξέφραζε δύο βασικές θέσεις: συνέπεια στο Κυπριακό και προοδευτικές απαντήσεις στην οικονομική κρίση. Κατάφερε να συγκεντρώσει στο β’ γύρο των εκλογών το 43%


Από το 2013 και μετά συνέχισε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής δεδομένου ότι, όπως λέει ο ίδιος, «Δεν ήμουν και δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός». Συνέχισε όμως να είναι παρών στα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα τόσο με δημόσιες παρεμβάσεις όσο και με συνεντεύξεις και συμμετοχή σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο.[1]

 

 


Κεντρικές Πολιτικές Θέσεις

Προεκλογική Εκστρατεία

Η επίσημη εξαγγελία υποψηφιότητας του Σταύρου Μαλά έγινε στις 2 Σεπτεμβρίου 2017. Επιλέχθηκε από το ΑΚΕΛ με συντριπτική πλειοψηφία. Εκτός από τις συγκεντρώσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις που διοργανώνονται, ο Μαλάς εμφανίζεται και σε εκπομπές αλλά γίνεται και μεγάλη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Θέση στο Κυπριακό Πρόβλημα

 

Διοργάνωση συνάντησης με τον κ. Ακιντζί με σκοπό την επανέναρξη της διαδικασίας συνομιλιών για το Κυπριακό πρόβλημα. Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα με τη διαφύλαξη των υφιστάμενων συγκλίσεων, του πλαισίου Γκουτέρες και του Μηχανισμού Εφαρμογής της Λύσης και συζήτηση των εναπομεινάντων βασικών ζητημάτων της Εσωτερικής πτυχής όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τον Γ.Γ.

 

Η λύση να προνοεί για ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα. Να απαγορεύει ρητά τη διχοτόμηση, την ένωση με οποιοδήποτε άλλο κράτος και την απόσχιση. Να διασφαλίζει τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη μετεξέλιξη της πολιτειακής της δομής από ενιαίο κράτος σε ομοσπονδιακό. Επίσης, να προνοεί την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων και τον τερματισμό της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη μέρα της λύσης.

 

Να προωθηθεί η πολιτικής της επαναπροσέγγισης και της ενίσχυσης της διακοινοτικής συνεργασίας μεταξύ των πολιτών και οργανωμένων συνόλων. Για να στηριχθούν αποτελεσματικά οι προσπάθειες για λύση και, πολύ περισσότερο, η εφαρμογή και η λειτουργία της λύσης.

 

Θέση για την Οικονομία

 

Μεταξύ άλλων, οι θέσεις για την οικονομία εμπεριέχουν προτάσεις και στόχους που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, τους δημοκρατικούς οργανισμούς, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον τραπεζικό τομέα, τον τουρισμό την έρευνα και την καινοτομία, την αγροτική πολιτική, τα ταμεία προνοίας και την ανεργία και την απασχόληση.

 

Για την επίτευξη αυτών χρειάζεται ο επανασχεδιασμός του μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου μέσω της διαφύλαξης της φορολογικής και δημοσιονομικής σταθερότητας, της παροχής κίνητρων σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, ειδικά στον τομέα της πληροφορικής, για εγκατάστασή τους στην Κύπρο, την στήριξη της αγροτικής παραγωγής και της κυπριακής μεταποιητικής βιομηχανίας και την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία με αύξηση των εθνικών κονδυλίων. Επιπλέον, ο εκσυγχρονισμός του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου αλλά και συνεχή κατάρτιση του προσωπικού με τη δημιουργία εξειδικευμένων δομών, η επέκταση της τουριστικής περιόδου και επιδότηση της αγοράς εργασίας, ο εκσυγχρονισμός του κράτους και ειδικότερα σημαντικών τμημάτων που έχουν σχέση με την αδειοδότηση έργων. Καθιέρωση ενός σταθερού και αξιόπιστου τραπεζικού συστήματος που να χρηματοδοτεί αποτελεσματικά τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας, όπως επίσης και προσπάθειες αναζωογόνησης της μικρομεσαίας επιχείρησης και ενίσχυση της πρόσβασής της στη χρηματοδότηση.

 

Θέση για την Ενεργειακή Πολιτική

 

Για την ενεργειακή πολιτική οι θέσεις εστιάζονται στους υδρογονάνθρακες, τον ηλεκτρισμό, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εξοικονόμηση ενέργειας και το σχέδιο πράσινης και αειφόρου ενίσχυσης κοινοτήτων. Θα προωθηθεί η δημιουργία έργων υποδομής με στόχο τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης του φυσικού αερίου και παράλληλα τα γίνει διαχείριση των συμφωνιών με τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ ώστε να προχωρήσουν προγραμματισμένα και γρήγορα στην πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

 

Έπειτα, στο θέμα του ηλεκτρισμού, θα υπάρξει προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, που προκύπτει από την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή Οδηγία, στήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) καθώς και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜΚ) και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα που προγραμματίζουν συμμετοχή στην αγορά ηλεκτρισμού.

 

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας θα προωθηθεί για άμεση επανεξέταση και κατάθεση στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ και θα στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι μικρού παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν έργα ΑΠΕ. Η ίδρυση αρμόδιας αρχής για τη διαμόρφωση ενεργειακής στρατηγικής θα μπορέσει να προωθήσει πολιτικές στήριξης ανακαινίσεων σε υποβαθμισμένες, απομονωμένες δυσπρόσιτες και ορεινές περιοχές για την αύξηση της ενεργειακής τους απόδοσης και θα δημιουργηθούν το ταχύτερο δυνατό οι αναγκαίες υποδομές για εισαγωγή φυσικού αερίου και παράφωνής ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Μέσω του σχεδίου πράσινης και αειφόρου ενίσχυσης κοινοτήτων, θα δημιουργηθούν κοινοτικά πάρκα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες μιας περιοχής ή μιας κοινότητας να συμμετέχουν στην ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην περιοχή τους.

 

Θέση για την Υγεία

 

Για την υγεία, οι πρώτες ενέργειες θα στοχεύουν στην ανάσχεση της λειτουργικής κατάρρευσης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και σε άμεση στήριξη του προϋπολογισμού για την χρηματοδότηση της υγείας. Προτείνεται η άμεση υλοποίηση του ΓΕΣΥ όπως έχει ψηφιστεί και η προώθηση της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Θα υπάρξει ενίσχυση της στελέχωσης του δημόσιου τομέα υγείας με ανθρώπινο δυναμικό όπως και η δημιουργία νέων κλινικών και υπηρεσιών όπου είναι απαραίτητα στη βάση συμπλεγματοποίησης των νοσοκομείων. Επιπρόσθετα, θα διαμορφωθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας των σχολών. Η ανάπτυξη και πλήρη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου θα βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνιών για τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών. Θα ενισχυθεί και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα σε υπηρεσίες που δεν παρέχονται από τον δημόσιο τομέα, ειδικά σε υπηρεσίες που υπάρχει άμεση ανάγκη επέκτασής τους.

 

Θέση για την Παιδεία

 

 

Για την παιδεία, στόχος είναι η δημιουργία μιας σύγχρονης παιδείας που να προωθεί τη διαπολιτισμική και πολυπολιτισμική αγωγή, να καταπολεμά τον εθνικισμό, τη μισαλλοδοξία και κάθε μορφής διάκριση. Προτείνεται η επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των 4 χρόνων και αναβάθμιση υλικοτεχνικών υποδομών στα δημόσια νηπιαγωγεία και η προώθηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης για σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο με: α) Δημιουργία αυτόνομης διοικητικής δομής που θα διαμορφώνει και θα αξιολογεί συνεχώς τα ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα και θα τα αναπροσαρμόζει στη βάση επιστημονικών δεδομένων. β) Τη δημιουργία πιλοτικού προγράμματος πέντε δημοτικών σχολείων (ένα ανά επαρχία) με ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μειωμένων διδακτικών ωρών και ανάπτυξης δεξιοτήτων

 

Θα υπάρξει αναβάθμιση των υφιστάμενων και δημιουργία νέων Τεχνικών Σχολών για ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία Περιφερειακών Τεχνικών Σχολών, με στόχο τη σημαντική αύξηση του ποσοστού μαθητών που φοιτούν σε αυτά, ριζική και ολοκληρωμένη αναμόρφωση των Εσπερινών Λυκείων και Εσπερινών Τεχνικών Σχολών, με νέα ωρολόγια και νέα αναλυτικά προγράμματα, καθώς και εξειδίκευση στη διδασκαλία ενήλικων ατόμων και δημιουργία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, περιφερειακών κέντρων απασχόλησης, κατάρτισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης ατόμων με αναπηρία μετά τα είκοσι ένα τους χρόνια.

 

Κουντούρης Σολομών,

Προπτυχιακός Φοιτητής Πολιτικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Κύπρου

 

 

Βιβλιογραφ
ία

 

[1] Ιστοσελίδα ‘Σταύρος Μαλάς μας ενώνει το αύριο’

Προσβάσιμη: http://stavrosmalas.eu/index.php/biography(Ημερομηνία επίσκεψης 4 Ιανουαρίου 2017)

[2] Συμβόλαιο Ελπίδας και Προοπτικής

Προσβάσιμη: http://stavrosmalas.eu/symvolaio(Ημερομηνία επίσκεψης 4 Ιανουαρίου 2017)

 

 

 

 

email