Ημ/νια δημοσίευσης: Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Ανατροπές από τον εκλογικό νόμο στην Ιταλία

Οι Ιταλοί οδηγούνται στις κάλπες της 4ης Μαρτίου όπου θα ψηφίσουν σε ένα εκλογικό σύστημα που δεν είναι μόνο νέο, αλλά και ριζικά διαφορετικό από το προηγούμενο. Το σύστημα προέκυψε από τον εκλογικό νόμο Rosatellumκαι στο πλαίσιο αυτού, η ψηφοφορία για έναν υποψήφιο στην πρώτη εκλογική περιφέρεια θα μεταφερθεί αυτομάτως στον υποστηρικτικό συνασπισμό και αντίστροφα, παρέχοντας στους τοπικούς υποψηφίους την εξουσία να επηρεάζουν αναλογικά την απόδοση των κομμάτων και των συνασπισμών σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό διασφαλίζει σύμφωνα με παρατηρητές  την ποιότητα των υποψηφίων. Σε αντίθεση με τις τρεις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οι ψηφοφόροι επέλεγαν ψηφοδέλτια για τα κόμματα, η νέα ψηφοφορία θα αναδείξει τα ονόματα των υποψηφίων.Αυτό σημαίνει ότι τα κόμματα θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να εξασφαλίσουν ότι οι προεξέχοντες υποψήφιοι θα τοποθετηθούν σε βασικές εκλογικές περιφέρειες για να ενισχύσουν την υποστήριξη του συνασπισμού.

Προηγουμένως, αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα για την κεντροαριστερά, η οποία κατά παράδοση είχε έναν βαθύ πάγκο σημαντικών τοπικών στελεχών. Πρόσφατα, όμως, η τοπική κυριαρχία του κόμματος έχει ξεθωριάσει ακόμη και στα παραδοσιακά οχυρά του κόμματος όπως το Τορίνο, η Γένοβα, το Λιβόρνο, η Βενετία και η Ρώμη. Επιπλέον, το σύστημα παρέχει ένα πλεονέκτημα στα κόμματα που συγκροτούνται από κοινού σε πολιτικούς συνασπισμούς για να εξασφαλίσουν ότι ο κοινός υποψήφιος τους θα πάρει τις περισσότερες ψήφους.

Ο πιο επωφελημένος είναι ο πρώην πρωθυπουργός Silvio Berlusconi, ο οποίος έχει ήδη επιδείξει το ταλέντο του στη σύναψη συντηρητικών συμμαχιών, κατορθώνοντας να πείσει τα δύο πιο μεγάλα δεξιά κόμματα, τη Λέγκα του Βορρά και τα Αδέλφια της Ιταλίας, να συμμετάσχουν σε αυτό σε συνασπισμό. Κατά ειρωνικό τρόπο, δεδομένου ότι πρότεινε το νόμο το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Renziφαίνεται να αγωνίζεται να δημιουργήσει έναν συνασπισμό με άλλα κόμματα της αριστεράς. Τέλος, το αντισυστημικό κίνημα των Πέντε Αστεριών (M5S) που αντιτάχθηκε στις αλλαγές, ήταν ιστορικά απρόθυμο να συνάψει κάθε είδους συμφωνία με τα παραδοσιακά κόμματα.

Μια προσομοίωση του YouTrend υποδηλώνει ότι το πιο πιθανό αποτέλεσμα των εκλογών είναι ένα ασταθές κοινοβούλιο. Ο συνασπισμός του Berlusconi κερδίζει έδαφος που φτάνει στην πλειοψηφία. Αλλά η ανάλυσή μας υποδεικνύει ότι περίπου 70 από τις 232 θέσεις στην Κάτω Βουλή είναι επισφαλείς.

Το νέο σύστημα κάνει την πρόβλεψη του αποτελέσματος ακόμα πιο δύσκολη και κανείς δεν δηλώνει απόλυτα σίγουρος για την έκβαση της διαδικασίας.

Βασίλειος Αξελός

 

Παραπομπή:

1)      https://www.politico.eu/article/italian-electoral-law-turns-campaign-into-hand-to-hand-battle/

 

email